Fedőnevek - Codenames társasjáték
Raktáron

2016 SPIEL des JAHRES győztes társasjátéka!!! 

Jelenleg a legjobb partijáték a BoardGameGeeken szavazók értékeléseik alapján! A Codenames néven ismertté vált társasjáték teljesen magyar változata.

A kémfőnökök ismerik mind a 25 ügynök valódi személyazonosságát. Csapattársaik csak az ügynökök fedőnevét ismerik.
Az asztalon 25 kártya fekszik, amelyek a 25 ügynök fedőnevét jelzik. A kémfőnökök felváltva utalnak egyszavas célzásokkal az ügynökeikre. Egy célzás (kulcsszó) több szóra is utalhat egyszerre az asztalon. A kémek megpróbálják kitalálni, hogy a főnökük melyik szóra utalt. Amikor egy kém hozzáér egy szóhoz, a kémfőnök felfedi annak titkos személyazonosságát. Ha ez az illető az adott csapat ügynökei közül való, a kémek tovább tippelhetnek. Máskülönben a másik csapat következik. Az első csapat, amelyiknek sikerül kapcsolatba lépnie az összes ügynökével, megnyeri a játékot.

Ajánlott korosztály
10 – 120 éves
Játékosok száma
2-8
Játékidő
15
Várható kiszállítás

A házhoz szállítás vagy az átvételi pontra kézbesítés várható napja. Tájékoztató jellegű információ, csak a készleten lévő és ezáltal rendelhető termékekre vonatkozik.

2022.10.04
6 190 Ft
Összehasonlítás
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Kérdés a termékről
Cikkek

Forrás: http://jemmagazin.hu/regi/pdfmagazin/JEM_2016_05.pdf

 

 

FEDŐNEVEK

Jelenleg az elmúlt év során agyondíjazott Fedőnevek (Codenames) a legjobb partijáték. Ez az, ami 25 éve az Activity volt, szóval valószínűleg sokan belefutottak már. Ha valakinek nincs meg a játék, ez egy bombabiztos választás, sőt, már kijött két új változata is – de mielőtt azokra rátérünk, ismerjük meg gyorsan az alapokat!

Adott két csapat, és mindkettőnek a lehető leggyorsabban kell megtalálnia az asztalon lévő két tucat kártya közül a saját szavait. De a csapatnak csak az egyik tagja tudja, hogy mik ezek a szavak, ezért egy olyan szót kell mondania, amivel a lehető legtöbb szót össze tudja kötni a csapata: például ha azt a kódot adja, hogy „spicc négy”, abban benne van a törpe, a kutya, a cuki, a balett és a részeg.

Na jó, de a csapattagunk azért mondta a négyet, mert négy kártyára gondolt, szóval az öt szó közül az egyik lehet, hogy senkié, rosszabb esetben a másik csapaté, legrosszabb esetben meg a bérgyilkosé (és akkor kész, vége, buktuk a kört). Vagy lehet, hogy csak simán elrontotta a csapattagunk, és mondhatott volna ötöt is, de akkor a következő körben úgyis lecseréljük őt.

A játék sokkal izgalmasabb, ha időre megy, és bármilyen szellemi állapotban tök jól lehet játszani. Azóta megjelent a játék két új változata: a Codenames Deep Undercover, aminek a legnagyobb újítása, hogy csúnya szavak vannak benne (de ez csak angolul jelent meg), a Codenames Pictures pedig egy kisebb táblán játszódik, viszont csak képek vannak benne szavak helyett (szóval nyelvfüggetlen). És hogy ezek milyenek?

Mindkettő nagyon jó visszajelzéseket kapott, ráadásul mindkettőt lehet kombinálni az alapjátékkal is, viszont könnyű szívvel mégsem lehet őket annyira lelkesen ajánlani.

A Deep Undercover a kétértelmű/mocskos/szexi szavakon kívül nem sokat tesz a játékhoz, ráadásul a játékfejlesztők sem engedték el magukat annyira: akkor már jobban járunk, ha fogunk két cetlit, az egyikre ráírjuk az öklözőzsírt, a másikra a latex búslakodót, rátesszük az eredeti kártyákra, és meg is vagyunk. A Picturesnél pedig rengeteg dologra kell figyelni: hiába van darabra kevesebb kártya, ha egy-egy lapnak két, de jellemzően inkább három jelentése lehet – ez pedig eléggé megnehezíti a játékot.

A sima Codenames viszont kötelező kör minden társasjáték-kedvelőnek, vagy akár azoknak is, akik fel akarják mérni, kikkel van közös tudáshalmazuk, vagy kivel asszociál ugyanolyan hülyén. Ha pedig kijátszottuk magunkat vele, még mindig meg lehet próbálkozni az új kiadásokkal.

Forrás: Index, 2016.12.13. 21:43

Bemutató videó